Mikä on Keski-Pohjanmaan koronatilanne?

Korona vyöryy joka puolella Suomessa, joten monia kiinnostaa varmasti tietää, mikä onkaan Keski-Pohjanmaan tilanne juuri tällä hetkellä. Keski-Pohjanmaa kuuluu Soiten sairaanhoitopiiriin, jossa on todettu 28.10. mennessä vain 86 koronatartuntaa. Näin ollen Keski-Pohjanmaa kuuluu siis noihin maakuntiin, joissa on harvinaisen vähän tartuntoja. Eniten tartuntoja on ollut Kokkolassa, minkä selittää tietysti se, että Kokkola on maakunnan suurin kaupunki. Myös Kokkolan lukemat ovat kuitenkin erittäin maltilliset, sillä sielläkin on todettu alle 30 koronatartuntaa.

Keski-Pohjanmaa on siis säästynyt pahimmalta koronakuritukselta, eivätkä esimerkiksi sairaanhoitopiirin sairaalat ole ylikuormittuneessa tilassa. Soiten sairaanhoitopiiri onkin kyennyt hoitamaan tilanteen erittäin hyvin. Myös suurin osa tartuntaketjuista on voitu jäljittää. Näin lähes kaikille altistuneille on voitu toimittaa tieto altistumisesta, jolloin heitä on myös saatu testattua.

Rajoitukset ja muut toimenpiteet Keski-Pohjanmaan alueella

Vaikka Keski-Pohjanmaalla tartuntatilanne on hyvä, on sielläkin silti käytössä joitakin suosituksia. Kasvomaskia suositellaan käytettävän. Suositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Kasvomaskia tulisi käyttää muun muassa kaupoissa, kouluissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja muissa tiloissa liikkuessa. Kasvomaskin käytöllä pyritään estämään tartunnat ja pitämään jokainen turvassa.

Keski-Pohjanmaan alueen infektioylilääkärit ovat vedonneet kaikkiin joukkuelajeja harrastaviin lopettamisen puolesta. Joukkuelajit kasvattavat tartuntariskiä, sillä niissä ollaan kontaktissa useiden henkilöiden kanssa. Infektioylilääkärit ovat myös toivoneet, että kilpailutoimintaa ei järjestettäisi tällä hetkellä. Kilpailevat joukkueet nimittäin matkustavat usein maakunnan rajojen ulkopuolelle, jolloin tartuntariski kasvaa jälleen. Maakunnan rajojen ulkopuolelta voidaan tuoda tartuntoja Keski-Pohjanmaalle, jossa tilanne voisi pahimmassa tapauksessa pahentua huomattavasti. Lasten ja nuorten harrastustoimintaan sen sijaan on otettu kantaa siten, että se voisi jatkua. Toki turvallisuudesta on huolehdittava parhaalla mahdollisella tavalla. Käsidesin käyttö ja turvavälien pitäminen mahdollisuuksien mukaan olisivat hyviä keinoja taata turvallinen harrastaminen.

Sen lisäksi Keski-Pohjanmaalle on rakennettu keskitetty infektiovastaanotto. Tämän vuoksi joitakin terveyskeskuksia on jouduttu sulkemaan, sillä lääkäreitä ja sairaanhoitajia tarvitaan infektiovastaanotolla. Alueen asukkaiden on siis hyvä varautua siihen, että esimerkiksi Koivuhaan terveysasema Kokkolassa pysyy kiinni ainakin marraskuun ensimmäiseen viikkoon asti. Jos henkilökuntaa tarvitaan yhä sen jälkeen infektiovastaanotolla, voi terveysasema pysyä kiinni kauemminkin.